historie

Grønlandsleiret 15 har en lang historie som møteplass. I 1872 lå et pakkhus på tomten. Dette ble senere ble innredet som kjeglebane. Schous Bryggeri oppførte dagens bygning i 1892, og fra 1894 leide Grønland Folketheater lokalene som den gang het Olympen Christiania Morskabsteater. Det ble spilt folkekomedier og revyer på scenen av kjente skuespillere som Hauk Aabel.

I 1904 startet Jørgen og Cathinka Jensens Restaurasjon i første etasje, og salen ble innredet for kafé- og restaurantdrift. Olympen har vært pusset opp og ominnredet en rekke ganger. I 1927 utførte arkitekt Lars Backer (1892-1930) en større utbedring av bygningen: fasaden ble endret, og bygningen ble utvidet, blant annet med en takterrasse med mulighet for servering. I årene 1961-63 ble Olympen pusset opp to ganger. Restauranten ble først innredet som en «østkantens franske hule», men dette falt ikke i smak hos publikum. Olympen vendte tilbake til sitt originale uttrykk. I oktober 2006 stengte dørene for nok en oppussing, og åpnet et drøyt år senere til stor publikumssuksess. Atmosfæren er den samme 'kontinentale ølhall-atmosfæren Lompa alltid har hatt: mørkt tre, detaljer av messing og svære lysekroner matcher maleriene med motiver fra Grønland og omegn.

Som Oslo, har Olympen gjennom årene utviklet seg og gått gjennom mange faser, men aldri mistet sin identitet eller tilhørighet til nærmiljøet.